Alex Frank Larsen 2008

 

Slavernes Slægt.

Denne bog omhandler det danske slaveri og slavernes efterkommere.
Der er en gennemgang af dansk slavehistorie og det vigtigste for nutidens generation af slægtsforskere: hvor er slavernes efterkommere i dag? Og måske; Er jeg med på listen når generationslagene bliver afdækket? Kort sagt: Jagten på rødderne.

Alex Frank Larsen: Slavernes Slægt. Titel: Slavernes slægt
Forfatter: Alex Frank Larsen
Udgiver: DR
304 sider, illustreret
År: 2008
ISBN: 978-87-7680-358-2
blank
Find e-bog her
[TV, DVD og bog.] Et væsentligt sted med brug af slaver, var i sukkerplantagerne på de vestindiske øer.
Bogen bruger 100 sider, en trediedel, på Koloniudstillingen i 1905 og dens forbindelse med de vestindiske øer via beretninger om Victor og Alberta.
Her kan læses om deres liv som barn i den verden de blev taget fra; hvorfor og hvordan de blev udvalgt samt hele processen med at få dem bragt til Danmark og lade dem indtage en plads på koloniudstillingen.
Hele denne proces er også detaljeret beskrevet i Birgit Freieslebens bog: “Fra St. Croix til Tivoli”, fra 1998. blank
Efterfølgende er der en lang beretning om Victors liv efter udstillingen; skolegang, usselt liv som plejebarn og hele uddannelsesforløbet, der ender med en læreruddannelse og senere en viceskoleinspektørstilling.
Det er svært at sige om det var misforstået godhed der skabte mulighederne for at lade Victor og Alberta blive i Danmark, men da de endelig fik friheden til selv at vælge, da øerne blev solgt til USA, valgte Victor Danmark mens Albeta ikke fik mulighed for at gøre brug at frit valg. Hun døde af tuberkulose og blev begravet den selv samme dag som det danske flag for sidste gang vajede over de vestindiske øer.
Der er en god fortælling om hele Victors liv i hans egen bog: “Fra St. Croix til Nakskov”, fra 1977.

Forfatteren forsøger at lægge Emma Gad ind i den behandling børnene kom til at føle ved at skrive:
“Admiralinden skriver ikke noget om, hvad man ud fra et godt hjerte stiller op med to sorte børn, der er blevet taget ud af deres mødres favn for at blive kanøflet med daglige drillerier, ydmygelser og nakkedrag på grund af deres aparte hudfarve.”
Hvad skulle Emma Gad dog skrive om dette?
Victor og Alberta var ikke på nogen måde Emma Gads projekt. Emma Gad var ikke medvirkende på nogen måde før eller efter børnenes gang i Koloniudstillingen.
Emma Gad havde ‘bestilt’ et ægtepar fra øerne, der skulle stå på udstillingen og flette kurve. Og derefter rejse hjem igen – ligesom den mand der ankom med og passede de vestindiske svin, der var staffage på udstillingen. Det glippede med ægteparret og så var der nogle personer der improviserede…
T.H.