Maria Helleberg 2013

 

Kvinder der forandrede Danmark.

Dette opslagsværk har også Emma Gads tilstedeværelse. Svigerdatteren fra stumfilmens dage, Asta Nielsen, får også mulighed for at gøre sig gældende.
På få sider er der en kort gennemgang af de to kvinders gang på jord.

Maria Helleberg: Kvinder der forandrede Danmark, 2013. Forfatter: Maria Helleberg
Udgiver: Forlaget Sohn
321 sider, Illustreret
År: 2013
ISBN 978-87-7122-086-5

blank
blank
Find 2. udgave – bog, e-bog og lydbog her

På samme måde kan man få et hurtigt indblik i alle de andre udvalgte kvinder. Der skal nok være en del alle kender, og så kan man lige få reperteret overskrifterne. De ukendte derimod, er der en god quickindføring i de forandringer de gjorde i deres tid.

Her er regenter, politikere, forfattere, skolefolk og en sladdertaske og salonværtinde.
Foruden journalister, debatører, historikere, rødstrømper og en minister, en fagforeningskvinde og en træner

En af disse er Emma Gad med en fyldig beskrivelse. En anden er Die Asta, Emma Gads svigerdatter, Asta Nielsen.
Desuden en række kvinder der for de flestes vedkommende er velkendte – i hvert tilfælde på deres navn. Her er så mulighed for at få rystet hukommelsen eller få fyldt lidt historie på om:
Dronning Dagmar – Margrethe Valdemarsdatter – Sigbrit Willomsdatter – Birgitte Gøye – Ellen Marsvin – Leonora Christine Ulfeldt – Juliane Marie – Charlotte Dorothea Biehl – Charlotte Schimmelmann – Thomasine Gyllembourg – Madam Mangor – Johanne Luise Heiberg – Natalie Zahle – Mathilde Fibiger – Matilde Bajer – Anna Ancher – Ninna Bang – Agnes Henningsen – Andrea Brochmann – Betty Nansen – Thit Jensen – Lis Jacobsen – Karen Blixen – Bodil Koch – Inger Merete Nordentoft – Lis Groes – Lise Nørgaard – Tove Ditlevsen – Rødstrømperne – Elsa Gress – Oliedronningen fra Harning – Margrethe den anden – Plattedamerne – Ritt Bjerregaard – Jytte Abildstrøm – Pia Kjærsgaard – Mimi Jakobsen – Helle Thorning-Schmidt – Anja Andersen

Hvordan forfatteren er kommet frem til at netop de anførte navne er essensen af kvindekraft der har forandret Danmark, ligger ikke lige for til højrebenet, så der kan måske forventes et bind 2 og bind 3 etc.

Maria Helleberg hoverer i sit forord over at Wikipedia forsøgte at kønsopdele amerikanske romanforfattere, men måtte opgive opdelingen. “Vi er ikke, mand og kvinde, to forskellige dyreracer,” skriver forfatteren, hvorefter hun kønsrettet betragter betydende kvinder, hvor det havde klædt kendskabet til nævnte Wikepediaforsøg, at bogens samlinge omfattede både mænd og kvinder. Ikke mindst fordi der fremføres at “Kvinder stammer ikke fra Venus, og mænd heller ikke fra Mars, mange af denne bogs hovedpersoner har faktisk forenet Mars med Venus.”

Det er lidt forstemmende, at kvinder stadig den dag i dag, lider af så store komplekser over deres køn, at de føler det nødvendigt at påpege den overbevisning at mænd og kvinder er ligeværdige. Det er da en selvfølgelighed. Ikke dermed sagt at vi er lige eller ens, absolut ikke. For enhver med synets gave kan på sekunder observere en betydelig forskel i højde og statur, og hvis interessen er til sport, er så godt som alle sportsgrene med en liga til kvinder og en til mænd.
Mænd og kvinder så forskellige – ikke som to forskellige dyreracer – men som de to køn også er forskellige i de fleste (andre!) dyreracer.

Tonny Hald (marsmand).