Bjarne Kildegaard 1984

 

Fru Emma Gad.

Det er måske den bedste bog der er skrevet om Emma Gad; det er en mulighed for at rejse sammen med Bjarne Kildegaard ind i Emma Gads verdener, og se dybere ind i den tilværelse der ændrer sig på så mange områder i løbet af Emma Gads generation; for alle klasser og ikke mindst for kvinderne.

Fru Emma Gad Titel: Fru Emma Gad
Forfatter: Bjarne Kildegaard
Udgiver: Tiderne Skifter
233 sider, Illustreret
Forside. Oliemaleri af Erik Henningsen, 1882
År: 1984 2. udgave 1992
ISBN 87-7445-568-0
blank
Find bogen her

Det er en fornøjelse at læse denne bog, fra en forfatter der gennem sit projekt, finder mere og mere indhold, mere og mere dybde og et større engagement i sit projekt, som det skrider frem.

Der er en verden som hustru.
Der er en verden som dramatiker.
Der er en verden som forfatter.
Der er en verden som talerør via foreninger.
Der er en verden som arrangør af utallige udstillinger.
Der er en verden som værtinde.
Der er en verden som ven (med familie og mange kulturpersonligheder).

Det er verdener med den fælles fysiske tilstedeværelse i Dronningens Tværgade 40. Herfra Emma Gads verden går; det meste af hendes voksenliv, og blot et stenkast fra barndommens Bredgade. Kun med en enkelt afstikkere fra København i begyndelsen af sit ægteskab, om hvilket Emma Gad skriver i nogle notater til sine (aldrig skrevne) erindringer:
“En Tak til den By, hvor jeg har levet. Om jeg har været den en god Datter, ved jeg ikke, men jeg har været den en tro Datter, fraregnet tre Aar i Korsør.” (Ny kgl. Samling 4896 KB).

Disse tre år, som om nogen, i virkeligheden skabte fundamentet til den Emma Gad vi alle kender. Desværre for de flestes vedkommende kun den flig der hedder ‘Takt og Tone’.

Men det kan der rådes bod på her, hvor hele mennesket (lige fraregnet de dramatiske værker) bliver beskrevet med den utrolige flid og det engagement der kendetegner hende.

Interesserer man sig bare den mindste smule for Emma Gad – og det gør man vel hvis disse sider læses – vil jeg anbefale denne bog som det bedste fundament for at komme bedre under huden på denne betydende og, viser det sig, meget lune kvinde, end teksterne på EmmaGad.dk ellers for det meste indikerer.
Tonny Hald