Henrik Wivel 2005

 

Snedronningen.

Her tegner Henrik Wivel et portræt af Selma Lagerlöf som menneske og digter.
Snedronningen er en biografi om en af verdenslitteraturens store magikere, hvis romaner og fortællinger skriver sig ind i menneskers hjerter.
Her følger et mindre afsnit, der inddrager Emma Gad i fortællingen om Selma Lagerlöf.

Titel: Snedronningen.
En litterær biografi om Selma Lagerlöf
Forfatter: Henrik Wivel
Sidetal: 446
Udgiver: Gyldendal
År: 2002

blank
Find bogen her


Selma Lagerlöf var ikke, som hun siden skrev i et brev til Ellen Key, en “forstokket kvindesagskæmpe”, men derimod en pragmatiker, der brugte de muligheder, der var. I Danmark kom hun i kontakt med de mest nuancerede og fremsynede i den danske kvindebevægelse, pædagogen Ida Falbe-Hansen og Elisabeth Grundtvig, der begge livet igennem fungerede som hendes danske oversættere. Gennem sine oversættere kom hun også til at læse op i Kvindelig Læseforening i København og mødte foreningens dynamiske leder Sophie Alberti. Det var med Sophie Albetis lejlighed som base, at en lille “billet” gik til Brandes’ om han mon ville læse Selma Lagerlöfs debutbog og give sin bedømmelse. Med vidunderligt koketteri skriver Selma Lagerlöf i sit essay til Georg Brandes’ minde, Den åbne dør, at der gik “en, nej to dage”, så troppede Brandes op på besøg. Og efter endnu et par dage stod der “en ret kort” anmeldelse at læse i Politiken af Gösta Berlings saga. Igen koketterer Selma Lagerlöf skamløst. Anmelselsen var essaylignende lang, over fire spalter, og sensationelt rosende – og den åbnede døren til europæisk berømmelse.

Kontakten til den danske kvindebevægelse holdt ved og udbyggedes. Selma Lagerlöf kommer i takt og tone-mesteren Emma Gads litterære salon, og i 1895 ved Kvindernes Udstilling i København, en kønspolitisk manifestation, er det Selma Lagerlöf, der i samråd med Emma Gad skriver premierestykket til Dagmarteatret. Sankta Annas kloster. Et historisk og kvindepsykologisk drama, der imidlertid under Emma Gads hårdhændede bearbejdelse og Bjørnstjerne Bjørnsons søns, Bjørn Bjørnsens instruktion, blev en eklatant fiasko.