Din kommentar:

Karikatur af Emma Gad

Emma Gad set med den humoristiske pen.
Ofte bidende – aldrig ondskabsfuld.


Den stalker som især musikere og skuespillere kan opleve i dag, var ikke noget problem i Emma Gads dage. Der var ingen solister eller kapelmestre der skulle gennem en fanskare når de mødte på spille- og dansesteder og de havde ikke megen mulighed for at reklamere ret meget for sig selv. Ingen plader, ingen radio og dermed ingen hitlister.

Skuespillerne på teatrene var på vej til berømmelse der virkelig fik en øget eksponering, da filmmediet så at sige blev introduceret af Emma Gas søn Urban Gad, som både skrev filmmanuskripter og instruerede film med Asta Nielsen; der senere blev hans kone. Det blev en berømmelse af format for dem begge; Asta Nielsens kometagtig. Hendes beretning kan læses med hendes egne ord i “Den tiende Muse”.

Uanset hvad man bliver kendt for; om det er udøvende kunstnere indenfor alle grene, politikere og bykonger eller diverse kloge hoveder – så ved man berømmelsen er der, når bladene laver karikaturtegninger og skriver satiriske artikler.

Her er begyndelsen på Emma Gad satire, og anden morskab.
Den der hænger andre ud, risikerer selv at blive hængt til tørre.


Blæksprutten

Svikmøllen


Klods Hans

Diverse
Ragnvald Blix 1904*Dansk Forfatter-Tidende 1919


Svikmøller viser nutiden i 1915

Svikmøller viser nutiden i 1915

Den store omvæltning var i gang for underholdningsbranchen, og Svikmøllen gjorde i 1915 måske/måske ikke, lidt grin med at filmbranchen var ved at blive så estimeret at Majestæten mødte op til premierer, måske endog på Det kgl. Teater. Hvor før Emma Gad havde høstet triumfer skulle nu hendes søn, som instruktør og manuskriptforfatter, overtage teten sammen med sin kone, Asta Nielsen.
På plakaten øverst på denne tegning står der ‘Asta Gad’! Det er vist sjældent set. Hun var Asta Nielsen (måske lidt Asta Nielsen-Gad) – ellers Die Asta, efter sin forrygende karriere i Tyskland.