Dansk Koloniudstilling

Dansk Koloniudstilling (Grønland og Dansk Vestindien)
samt Udstilling fra Island og Færøerne

31. maj – 24. september 1905


DANSK KOLONIUDSTILLING
samt udstilling fra Island og Færøerne


blankblank1 DANSK KOLONIUDSTILLING I TIVOLI 1905 * 2 PLANLÆGNINGEN AF KOLONIUDSTILLINGEN * 3 OPBYGNINGEN AF DANSK KOLONIUDSTILLING * 4 DANSK KOLONIUDSTILLINGS KATALOG * 5 UDSTILLINGSAABNINGEN I TIVOLI 31. MAJ 1905 * 6 DAG- OG UGEBLADE UNDER KOLONIUDSTILLINGEN * 7 VICTOR OG ALBERTA – UDSTILLINGENS LOKALKOLORIT


100.000 BESØGENDE GJORDE DENNE UDSTILLING TIL EN STOR SUCCES

Koloniudstillingen kan næsten kaldes Emma Gads 10 års udstillingsjubilæum, eftersom det var i 1895 hun blev ‘revet ud’ af sine egne cirkler med forfatterskaber (først og fremmest indenfor dramatik), og ud på gulvet til det store samarbejde. Hun kom med i ‘-inder’kredsen fra den første kvindemanifestation på udstillingsfronten – Kvindernes Udstilling – af, med og om kvinder.


blank



Koloniudstillingen blev en forrygende succes, og emnet vestindiske øer var yderst aktuel, da der i tiden flittigt blev debatteret hvorvidt øerne skulle beholdes eller sælges. Denne debat blev fortsat og resulterede i salg efter en folkeafstemning, dog først i 1917.

Det var en levende udstilling på flere niveauer. Ikke nok med at der var svin og høns der gik og gryntede og kaglede; der blev også udstillet negerbørn!
Under planlægningen havde det været et ønske, at få et vestindisk par til på udstillingen at vise hvorledes den lokale produktionen med at flette kurve fandt sted. Det glippede desværre da kvinden blev nervøs over den lange rejse. De udsendte på St. Croix fandt så på et alternativ med fremvisning på udstillingen.

Alberta og Victor blev erstatningen for et kurvefletterpar fra St. Croix.
Alberta og Victor

I stedet ankom Alberta og Victor på hhv. ca. 4 og 6 år, og blev en attraktion i sig selv. Ikke blot på udstillingen da de kom med fra 30. juli, men også den daglige spadseretur fra pensionatet til Tivoli. Barnepigen måtte have politiets hjælp for at kunne komme frem blandt nysgerrige københavnere, der lige skulle mærke om farven og krølhåret var ægte på børnene. Det beskrev Victor senere i sin bog fra 1977 Fra St. Croix til Nakskov

Forberedelserne til denne store udstilling begyndte med sammensætningen af en effektiv komite i sommeren 1904. Kunstflidsforeningen stod som arrangør og var naturligvis repræsenteret ved formanden Emma Gad, der med sine mange udstillinger havde talent for at lede og fordele de mange implicerede arbejdsopgaver. Erhvervslivet og bankerne var også med ligesom Den danske Turistforening og andre interesseorganisationer. Der var mange tunge navne indblandet.

Udstillingen havde også stor bevågenhed hos den kongelige familie, der var på mange besøg. De var også flittige kunder til indkøb af koloniernes produkter. Kronprinsesse Louise var udstillingens protectrice, hvilket førte til et langt bekendtskab med Emma Gad fremover, også som dronning (desværre kun 6 år) og derefter som enkedronning. Emma Gad skriver i Tre Dronninger om tidernes skiften og de tre generationers særkende.

Både før og efter åbningen blev udstillingen bredt beskrevet i dag- og ugepressen med mange artikler. Der kom jævnligt nye genstande som ikke var nået frem til selve åbningen. Det var en stadig voksende udstilling, så der var en god grund til flere besøg.

Skolerne fik også muligheden for at give eleverne en udflugtsdag, for at vise eleverne de danske besiddelser og den andeledes verden der var fra syd til nord. Der var også mulighed for 10 øres tombola med historik der gik fra gevinst på hvert fjerde lod, gennem gevinst på alle lodder til gevinster pakket som læreren kunne tage med hjem til eleverne.


blankblank1 DANSK KOLONIUDSTILLING I TIVOLI 1905 * 2 PLANLÆGNINGEN AF KOLONIUDSTILLINGEN * 3 OPBYGNINGEN AF DANSK KOLONIUDSTILLING * 4 DANSK KOLONIUDSTILLINGS KATALOG * 5 UDSTILLINGSAABNINGEN I TIVOLI 31. MAJ 1905 * 6 DAG- OG UGEBLADE UNDER KOLONIUDSTILLINGEN * 7 VICTOR OG ALBERTA – UDSTILLINGENS LOKALKOLORIT