Nicolaus Urban Gad

Kontreadmiral Urban Gad
Kontreadmiral Urban Gad

Nicolaus Urban Gad.
Løjtnant – Jagtkaptajn – Kontreadmiral – Udskrivningschef.
20. december 1841 – 6. april 1920.


EMMA GADS MAND


Emma Halkier giftede sig med søofficeren Urban Gad i 1872.

Måske var det for at være mere hjemme ved sin familie med to børn (Henry Christian i 1873 og Peter Urban i 1879) , at Urban snart tog det nærmeste 8-16 job for en sejler; fører af en postdamper.
Korsør-Kiel sejladsen flyttede imidlertid familien til Korsør, hvilket Emma Gad benævner som den eneste gang hun var utro mod København.

De tre år i Korsør var jævnt kedelige for Emma. Det havde så den positive sideeffekt, at det fik hende til at påbegynde det der siden udviklede sig til en stor skrivende karriere.

Urban Gad, der havde været Løjtnant på Fregatten “Sjælland” i krigen 1864, var heller ikke helt tilfreds med Postdampskibet, så han vendte snart tilbage til Marinen.

Som den følgende gennemgang viser, havde han en fortløbende positiv karriere, mens adressen blev Nyboder og senere Dronningen Tværgade 40. Nu var København atter blevet centrum. Urban havde tilbageerobret søetaten, og en energisk hustru der udover at skrive nu kunne dyrke sine foreninger/udstillinger og et stort socialt hjemmeliv.

blank
Nicolaus Urban Gad

Her er en afslappet Urban Gad fra sommerresidensen i Tibberup, Humlebæk i 1913. Fra sønnens filmoptagelse. AI farvelagt.

Her følger en scrapbog der viser Urban Gad i nyhedsstrømmen; fra søofficer til jagtkaptajn hos kongen på det første “Dannebrog”, til senere, som Udskrivningschef, hvor der var nogle forviklinger, der medførte han fik et lille rap over fingrene af Stauning.

Der er også plads til mere eller mindre private omtaler. Begravelsesomtalerne er en god metode til at placere en person: Sig mig hvem du omgåes, og jeg skal sige dig hvem du er!

Der er meget begrænset nævnt Emma Gad i denne række tekster, eller privatliv med familien. Der hvor familien eller ægteparret er sammen til arrangementer, eller omtaler af familiemæssige forhold, er disse placeret under relevante grupper eller Petitstof.
Her kan der læses om Urban Gad på arbejde.
Tonny Hald


Alle tekster om Nicolaus Gad:1 INTRO * 2 1864-1897 * 3 1898-1901 * 4 1902-1908 * 5 1909-1913 * 6 1914-1920 *