Niels Vogel 1986

 

Emma Gad – og alle de andre.

Niels Vogels hyggelige gennemgang af diverse velmenende løftede pegefingre og anbefalinger af regelsæt for god opførsel, da god opførsel var i højsædet, er et indblik i verden før den gik af lave.
Det må siges at være et lykketræf at verden virkelig gik af lave, for hvem ønsker at vende tilbage til fortidens dagligdag – bortset fra miljøet var bedre og madvarerne var mere naturlige og måske sundere.
Men livet er en pakkeløsning – og så vinder dagens pakke!

Niels Vogel Titel: Emma Gad – og alle de andre
Forfatter: Niels Vogel
Udgiver: Vogels forlag
År: 1986
ISBN 87-982218-1-7
157 sider, Illustreret.
blank
Find bogen her

Med undertitlen: “århundredeskiftet set gennem hundrede håndbøger”, er menuen lagt og Emma Gad kan med sine samtidige delagtiggøre det læsende publikum i leveregler for skik og moral. For til trods for Emma Gads nuværende placering som etikettens budbringer, var hun meget andet – og mange andre af hendes samtid var også på banen med gode råd til livet, som vi efter forgodtbefindende kan hygge os med i dag med et enkelt smil eller to på læberne.

Bogens afsnit er næsten dækkende for hele livsforløbet. Her er gode råd til/om:
Kvinden
Hendes ideal skal ikke være, at blive en dygtig kontorkraft, men at blive en fuldkommen elskerinde, hustru og moder.
Manden
Nogen indtrængende indflydelse har faderen sjældent på sine yngre børn, da han ikke som moderen forstår at stige ned til dets forestillingskreds, hans ord sigter for højt for barnet og forfejler derfor målet.
Ungdom og kærlighed
Nej, ikke enhver kvinde man ser, skylder man ridderlighed. De gives unægtelig de kvinder, hvis væsen og adfærd aldeles ikke indbyder hertil. Der er dem, der skal tages med hensynsløshed og overlegenhed, ja, muligt med råhed og brutalitet.
Kødets lyst
Kvinden er ladet med seksuelle kræfter så stærkt, at det er blevet hendes natur, og at hun følgelig ikke kan vide det. Solen ved sikkert heller ikke, at den stråler.
Frieri
Et kys må… i regelen ikke gives med vold, om der end på grund af mange kvinders knibskhed kan være undtagelser fra denne regel.
Niels Vogel 2De forlovede
Jeg har intet imod aftenbesøg, og at de unge mennesker lejlighedsvis er alene med hinanden. Den unge pige bør under sådanne besøg beskæftige sig med et eller andet, et let håndarbejde, et broderi, et strikketøj, ligegyldigt hvad, blot hun har et arbejde i hænderne. Jeg nærer en sådan modbydelighed for dovenskab.
Bryllup
Ved afklædningen må han lade bruden være alene, og først nærme sig hende igen, når hun har lagt sig i sengen. Også han må klæde sig af i enrum eller i ly af mørket. Et smukt kvindelegeme, der stryger silkeundertøjet af sig, er ganske vist af stor betydning som optakt til en kærlighedsscene, men synet af et par behårede mandfolkeben iført sorte silkesokker og en behåret brystkasse virker næppe stimulerende på kvinden.
Ægteskabet
De fleste hustruer lytter gerne og opmærksomt, når manden læser en artikel for dem fra avisen. Det glæder dem, at de anses værdige og forstandige nok til at blive lukket ind i mandens tanker og interesser.
Ægtesengen
Det er sjældent, at kvinden kan gøre noget erotisk indtryk på en mand, når hun er oppe over de to eller tre og fyrre. Det hænder, men det gælder her ligesom med mænd, at hun må være ualmindelig velbevaret.
Moderskabet
Jeg kender folk, om hvem man må sige, at de er født dovne, og jeg tror det gerne, når jeg tænker på, hvilket dovent slaraffenliv så mange svangre kvinder fører.
Børneopdragelse
Mangen næsvis og uopdragen tøs går glip af den lussing, hun kunne have gavn af hele sit liv.
Skolen
Pigerne skal lære kemi nok til at holde en gryde i kog og geografi nok til at kende de forskellige værelser i huset.


Citater stående alene virke kraftfulde og selvforstærkende, men de får alle en kommentar med på vejen af Niels Vogel.
Til en orientering er Emma Gad ikke leverandør blandt ovenstående citater, men hun er naturligvis ofte at finde i bogen.
Bogen slutter med en litteraturliste over “de hundrede håndbøger”, så enhver kan fortsætte i historiens favntag, og læse velmenende gode råd der i sine forskelligheder klart viser at den endegyldige sandhed ikke findes; heller ikke om menneskelig opdragelse og samkvem.
Tonny Hald