Grethe Jensen 2004

 

Kvinder i Danmarkshistorien.

Med 48 kvinder i fortegnelsen, er det noget af en bedrift at være blevet inkluderet, ikke mindst når listen går helt tilbage til dronning Thyra i 900-tallet.
På de seks sider Emma Gad breder sig over, kommer Grethe Jensen fint rundt om pigen der fra “en opløben ranglet tøs uden farve, uden ynde” gennem eget og ægtefællens karriere, voksede til admiralinde.

Grethe Jensen: Kvinder i Danmarkshistorien, 2004. Titel: Kvinder i Danmarkshistorien
Forfatter: Grethe Jensen
Udgiver: Politikens Forlag
317 sider
År: 2004
ISBN: 87-567-7011-1
blank
Find bogen her

En fin gennemgang af den store bredde i Emma Gads arbejdsprojekter, og læseren får en god fornemmelse af den flittige dames mange gøremål.

Emma Gad. Tegning af Bertha Wegmann (u.å.) Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.
Emma Gad. Tegning af Bertha Wegmann (u.å.)
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

For de der kun kender Emma Gad som forfatter på “Takt og Tone”, må det være en igangsætter til alle de andre “Kvinder i Danmarkshistorien”. Måske er der andre horisonter der også kan sprænges. Og samlingen af kvinder går helt op til nutiden, så der skal nok være ny læsning for enhver.

De der kender til Emma Gad i forvejen, vil ikke få noget nyt her om Fruen. Det er blot en ny opsætning af kendt stof.
Men der vil vedblivende komme flere tilsvarende bøger med samlinger af de 10, 50 eller 100 mest kendte, betydende eller dygtigste hvad-som-helst. Og det skal da ikke beklages. Der kommer altid nye læsere.
Tonny Hald


Admiralinden med en af sine uundværlige ‘lyseduge’ om halsen og med sit karateristiske, firskårne skulderparti. Kraver i hedebosyning var netop omkring århundredskiftet højeste mode blandt borgerskabets kvinder og levede samtidig op til Emma Gads varme interesse for kunsthåndværk.
Selv nobelt tilknappet mod omverdenens nysgerrige interesse undersøger hun i stedet dén med sit ligefremme blik – og aner man mon et humoristisk glimt i øjet?