Godfred Hartmann 1984

 

Skæbnens veje – Historiske portrætter.

En kort introduktion kan der blive til om Emma Gad i disse ‘Historiske portrætter’. For at sige en kort gennemgang af Emma Gads liv og levned, det kan man så absolut ikke kalde de anvendte syv tynde sider.

Godfred Hartmann: Skæbnens veje 1974 Titel: Skæbnens veje – Historiske portrætter
Forfatter: Godfred Hartmann
Udgiver: Jørgen Fiskers Forlag
163 sider, Illustreret
År: 1984
ISBN: 87-89077-08-3

Der kan dog nævnes mange ‘fine’ navne på de historiske portrætter der bliver behandlet i bogen ud over admiralinden:
Gustav den III og Sofia Magdalene,
Sophia Brahe,
Ellen Marsvin,
Kirsten Munk,
Leonora Christina,
Anna Sophie Reventlow,
Charlotta Dorothea Biehl,
Sophie Thalbitzer,
Grevinde Danner og
Bodil Neergaard.

Nogle større afhandlinger kan man ikke sige det bliver til i denne bog, der har sit udgangspunkt i en opfordring til Godfred Hartmann efter at have holdt en del foredrag i FOF regi.

Nu bør Godfred Hartmann jo ikke være helt ubekendt med sit personlige nærvær med Emma Gads adresse i det københavnske, idet de har Dronningens Tværgade som fælles reference.
Godt nok boede Godfred Hartmann i den pæne ende mod Bredgade (Bræ gade), mens Emma Gad boede helt nede i nummer 40 (selv om der stod Bredgade på hendes bardoms adresse).
Tiden er heller ikke den samme eftersom Fritz Godfred Hartmann var 8 år da Emma Gad forlod denne verden i 1921. Men filmmanden, sønnen, Urban Gad overtog og fortsatte lejemålet i nummer 40 til han sammen med sin hustru flyttede til Upsalagade 18 sidst i 1929. Også han hørte til datidens kendisser. Han sluttede som instruktør i 1926 med en Fy og Bi film, men havde allerede inden, påbegyndt de 25 år det blev til, som biografdirektør på Grand Teatret i København.

Godfred Hartmann: Sig nu pænt goddag 1974
Godfred Hartmann: Sig nu pænt goddag 1974

I erindringsbogen ‘Sig nu pænt goddag'(Gyldendal 1974. ISBN 87-00-33302-6), der blev udsendt 10 år før ovennævnte Historiske portrætter, skriver Godfred Hartmann indlevende om sit livs møder og en hverdag for en dreng fra 4 til 14 år, i tyvernes København K.
Den giver nogle fine indblik i tiden og den verden der der var lige omkring Emma Gad. Set som minder fra den gamle Godfred Hartmann, der glæder sig over at de episoder fra barndommen er præget ind i sindet; og samtidig erkender den mulige fortabelse i hukommelsen af gårsdagens gøremål…
Tonny Hald